onsdag D. 22 januar, 2020

Gode råd ved herpes simplex

Herpes simplex virus kan kun overleve uden for mennesker i kort tid, men under det første angreb, efter at man er blevet smittet, vandrer virusset langs nerverne til nerveceller bagtil i rygmarven, hvor det så findes resten af livet i hvilende eller “skjult” tilstand. Det virus, der fremkalder ”helvedesild” er skoldkoppevirus, der også er et herpesvirus.

 

Herpesvirus er en stor familie, men sår på fx læberne og kønsdelene skyldes et herpes simplex virus, der findes i to typer, type I og type II. Type I giver oftest forkølelsessår på læberne, mens type II giver sår på kønsdelene. I knapt en tredjedel af tilfældene skyldes sår på kønsdelene dog også type I.

Herpes simplex virus kan kun overleve uden for mennesker i kort tid, men under det første angreb, efter at man er blevet smittet, vandrer virusset langs nerverne til nerveceller bagtil i rygmarven, hvor det så findes resten af livet i hvilende eller “skjult” tilstand. Det virus, der fremkalder ”helvedesild” er skoldkoppevirus, der også er et herpesvirus.

Symptomer ved Herpes infektion

Især siden 1960-erne har der været en kraftig stigning i antallet mennesker med herpes på kønsdelene. Denne type herpes overføres ved seksuelt samvær, og der går fra 4-7 dage, før udbruddet kommer (inkubationstiden). Ved første angreb er der oftest almensymptomer som feber, muskelømhed og hovedpine, og det kan der også være i mindre grad ved senere tilfælde.

Der kommer smerter omkring kønsorganerne og der kan være smerter ved vandladningen. Efter at smerterne er kommet, kommer der klynger af småblærer i huden, som hurtigt brister og danner små, meget ømme sår med skorper og rødme omkring. Der er som regel også ømhed og hævelse af lymfeknuderne i lysken. Hos kvinder sidder sårene oftest på skamlæberne, og der kan samtidig være sår på livmoderhalsen. Hos manden sidder sårene ofte på forhuden og penishovedet. Der kan også komme angreb i og omkring endetarmens åbning.

Virus kan smitte til halsen, hvis kvinden har haft penis i munden. Type I smitter fx ved kys og gennem berøring.

Det første angreb varer ofte i nogle uger, mens senere anfald ofte kun varer i 7-10 dage. Kortere, hvis der behandles straks. De senere angreb forudgås ofte af prikken og stikken, med brændende og sviende smerter omkring læbe eller ved kønsdelene, og nogen får nervesmerter ned i lårene eller ballerne. Virusudskillelsen varer kun i få dage, men nogle få smitter uden at have udbrud, hvilket sikkert har stor betydning for smittespredningen.

Lægemidler mod Herpes

Herpes behandles med virusmidlet aciclovir, fx Zovir, eller nyere medlemmer af samme familie. Ved første anfald vil man give det som tabletter i fem dage. Ved mindre efterfølgende anfald anvendes oftest acyclovir som creme, der smøres på fem gange daglig i fem-ti dage. Ved hyppigt tilbagevendende anfald kan man forsøge en forebyggende behandling med tabletter. Midlerne er på recept. Der findes endnu ingen vaccine mod herpes simplex virus.

Aminosyrer og vitaminer styrker mod virus og afhjælper angreb

Visse fødemidler øger tendensen til udbrud, værst er chokolade, nødder og gelatine. Spiser man rigtig meget af kornprodukter, kan det gavne at spise mindre af dem. Det er aminosyren arginin, der er synderen, hvorimod en anden aminosyre, lysin, modvirker udbrud af herpes. Der er derimod meget lysin i mælk, okse- og svinekød. Det er også vigtigt at styrke sit immunforsvar med rigelig, moderat motion og sund mad. Det meste frugt og grønt har en positiv balance mellem lysin og arginin. Man kan nu købe lysin i Danmark (Naturdrogeriet). Dosis er for eksempel 2 gram lysin to gange dagligt mellem måltiderne.

En normal omsætning af lysin er afhængig af en lang række næringsstoffer. Blandt andre B-vitaminerne B2, B3 og B6, C-vitamin, glutaminsyre, jern og zink. Tager man enkelte B-vitaminer, skal man sikre sig alle de andre, for eksempel ved at tage et B-vitamin kompleks.

En amerikansk læge anbefaler at styrke immunsystemet ved hjælp af 2 gram C-vitamin 4 gange dagligt. C-vitamin i store mængder modvirker virus meget effektivt. Desuden er selen vigtigt, 200 mikrogram organisk selen dagligt (i begyndelsen gerne 400 mikrogram). En zinktablet 2 gange dagligt, gerne som zink picolinat, og 50.000 enheder A-vitamin i et par uger (ikke under graviditet). Den amerikanske læge anbefaler også 50 mg lithium tre gange dagligt i nogle måneder. Her er en lægerecept nødvendig.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen måske i de to sommermåneder, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin. Det anbefalede daglige tilskud på 5 mikrogram (400 enheder) er i dag anset for at være alt for lavt. Vores reelle behov er mindst 100 mikrogram (4.000 enheder) D3-vitamin dagligt (man kan supplere op med D3-vitamin tabletter á 38 eller 85 mikrogram, evt. flere styrker). Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 250 mikrogram (10.000 enheder).

Raffinerede fødevarer som fx fint, hvidt sukker og mad, der er lavet med fint, hvidt mel, kan øge risikoen for opblussen af herpes. Man bør derfor undgå at spise disse ting, der i øvrigt også af andre grunde ikke er sunde. Er man allergisk eller intolerant over for noget i kosten, bør man også finde ud af dette og holde sig fra disse ting, for eksempel mælk og æg.

Det er vigtigt at få nok af de livsvigtige (essentielle) fedtsyrer, der dæmper betændelsesreaktioner i kroppen. De findes mest i olivenolie, avocado, fed fisk, fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Mættet fedt, fx i dyrefedt og mælkefedt, samt margarine øger derimod betændelsen.

De findes også en række essentielle sukkerstoffer (nogen kalder det glyko-ernæring), som er vigtige for immunsystemets funktion og for immunforsvaret. De essentielle sukkerstoffer findes især i: Brystmælk, spiselige svampe (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse frugter (for eksempel Noni juice), bær og grønsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som fx Aloe vera. de findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).

Det kan være svært at sikre sig, at man virkelig får alle de otte sukkerstoffer i en tilstrækkelig mængde, især hvis man ikke spiser meget sundt og varieret, hvilket man ved, at langt de fleste ikke gør. Det er muligt at købe sukkerstofferne som kosttilskud, fx i form af Ambrotose Complex, der kan hjemtages lovligt til eget brug fra for eksempel England. Der er mange forhandlere landet over, der kan hjælpe med dette.

Et tilskud af selen, fx Seleno Precise (selengær), 500-600 mikrogram dagligt i en periode på fx nogle uger, kan ofte forhindre eller hæmme herpesvirus udbrud. Derefter er 200 mikrogram dagligt den dosis, man trygt kan vedblive med at tage. Der mangler selen i dansk jord, så vi har af mange grunde brug for et dagligt tilskud.

Et tilskud af ekstrakt af olivenblade kan også anbefales, da det virker dræbende på mange forskellige mikroorganismer og styrker immunforsvaret. Fx Olivie R. Der er videnskabelig baggrund for dette Læs fx. John McKenna’s bog ”Naturlige alternativer til antibiotika”.

Et studie har vist, at hvis man smører med E-vitamin i form af hvedekimolie (kapsler med 335 mg E-vitamin) hver fjerde time, kommer der en hurtig lindring af smerterne, og sårene heler meget hurtigt op. (Dent Survey 1976; 52 (7): 50-51). Man kan også væde et stykke vat med E-vitaminolien og anbringe det på såret (også inde i munden) i 15 minutter tre gange dagligt.

Det er godt at supplere med C-vitamin et gram 2-3 gange dagligt, når der er tegn på udbrud, og gerne fortsætte med dette.

 

Hjælp os til at blive bedre

Blev du rørt. mere bevidst eller inspireret af denne artikel?

Følg os på Facebook

… Og vær blandt de første til at få besked om nyheder, nye artikler, opskrifter og meget mere.